Halen på T-Rex's fætter fundet perfekt konserveret i rav i 100 MILLIONER år med fjer og blod

Videnskab

Dit Horoskop Til I Morgen

Et nyligt afdækket halestykke fra en dinosaurus har afsløret ekstraordinære detaljer, efter at fossilet blev fanget i rav og perfekt bevaret i næsten 100 millioner år.



På trods af tidens gabende kløft kan individuelle fjerblade let identificeres.



Prøven har endda bevaret tegn på sin oprindelige farve og spor af blod.



Videnskabsmænd mener, at halen tilhørte en lille ung fætter til Tyrannosaurus Rex, der levede i Asien for 99 millioner år siden.

Et kunstnerindtryk af en lille coelurosaur, der nærmer sig en harpiksbelagt gren på skovbunden (Billede: Chung-tat Cheung og Yi Liu/PA)

Dinosauren var en 'teropod', den store familie af for det meste kødædende to-benede dyr, som T. rex tilhørte.



Den 3,6 cm store klump af rav, som er hærdet træharpiks, blev opdaget på et marked i Myitkyina, Burma, sidste år, hvor den var blevet udbudt til salg som et kuriosum eller et smykke.

Fossilet i det, beskrevet som 'forbløffende' af forskere, blev oprindeligt forvekslet med plantemateriale.



kym marsh bryllupsbilleder

Mikroskopisk undersøgelse og CT (computertomografi) røntgenscanninger bekræftede, at halen var kommet fra en flyveløs dinosaur og ikke en tidlig fugleart.

Professor Mike Benton, fra School of Earth Sciences ved University of Bristol, sagde: 'Det er fantastisk at se alle detaljerne i en dinosaurhale - knoglerne, kødet, huden og fjerene - og at forestille sig, hvordan denne lille fyr fik sin hale fanget i harpiksen, og døde formodentlig, fordi han ikke kunne kæmpe sig fri.

'Der er ingen tanke om, at dinosaurer kunne smide deres haler, som nogle firben gør i dag.'

Bristol-holdet sluttede sig til kolleger fra Kina og Canada for at udføre analysen, rapporteret i tidsskriftet Current Biology.

Prøven består af otte ryghvirvler, men menes kun at være et fragment af en komplet hale, der kan have været tre gange længere.

Prøven består af otte ryghvirvler, men menes kun at være et fragment af en komplet hale, der kan have været tre gange længere (Billede: Chung-tat Cheung og Yi Liu/PA)

alene hjemme barn nu

Ved at se på strukturen af ​​knoglerne var forskerne i stand til at udelukke enhver mulighed for, at det var fra en fugl.

Dr. Ryan McKellar, fra Royal Saskatchewan Museum i Canada, sagde: 'Vi kan være sikre på kilden, fordi hvirvlerne ikke er smeltet sammen til en stang eller pygostyle, som hos moderne fugle og deres nærmeste slægtninge. I stedet er halen lang og fleksibel, med køl af fjer, der løber ned ad hver side.

'Med andre ord, fjerene er bestemt en dinosaurs, ikke en forhistorisk fugl.'

Kemisk analyse viste, at det bløde vævslag omkring knoglerne tilbageholdt spor af jernholdigt jern - rester fra dyrets blod.

De skrev i journalen og konkluderede: 'Theropod-halen, der er rapporteret her, er et forbløffende fossil, der fremhæver det unikke bevaringspotentiale af rav.'

datatal ='3' data-numberedMest læste
Gå ikke glip af

Se Også: